Samfund

Nu går etableringen af Danmarks første naturnationalpark i gang

Miljøminister og minister for ligestilling, Magnus Heunicke (S), tager her første spadestik til Danmarks første naturnationalpark i Gribskov, onsdag den. 4. september 2024. Ministeren lægger jord i en grøft, som hidtil har ledt vandet ud af det oprindelige vådområde. Når grøften nu fyldes, vil vådområdet langsomt genetablere sig. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Miljøministeren var i dag med til at tage det første spadestik til at genetablere et vådområde i Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland. Det markerede startskuddet til etableringen af Danmarks første naturnationalpark, hvor natur og biodiversitet er hovedhensyn.

En dyb grøft i Gribskov blev i dag fyldt med jord, så vandet igen kan flyde naturligt til glæde for en lang række dyr og planter, for eksempel den sjældne stor kærguldsmed, planten tue-kæruld og vadefuglen svaleklire.

Anlægsarbejdet markerer starten på etableringen af Danmarks første naturnationalpark og skal give det 1.300 hektar store naturområde i Gribskov endnu flere vådområder.

“Naturnationalparkerne er afgørende for at give Danmark mere og bedre vild natur. I dag kommer vi et vigtigt skridt nærmere en åbning af den første naturnationalpark i Gribskov. Med etableringen af et nyt vådområde, bliver den tørre og mørke skovbund fremover erstattet af våde lysninger og moser fulde af liv,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

Gribskov har historisk set været meget våd med søer og moser. Det ændrede sig i sidste halvdel af 1800-tallet, hvor der blev gravet kilometervis af grøfter og iværksat en omfattende dræning for at lede vandet væk fra skoven af hensyn til træproduktionen. Ved at lukke grøfterne og rydde grantræer genskabes nogle af de oprindelige vådområder i skoven.

Vejen mod en naturnationalpark

Inden etableringen af Naturnationalpark Gribskov har der blandt andet været inddragelse af forskere og eksperter, offentlige høringer, ansøgning om blandt andet etableringstilladelse og mulighed for at indgive klager.

I 2024 er der desuden oprettet lokale bestyrelser i alle kommende naturnationalparker. Bestyrelserne, der har erstattet de tidligere lokale projektgrupper, udgøres af lokale brugergrupper, repræsentanter fra kommunerne og lokale organisationer.

“I Naturnationalpark Gribskov er vi begavet med en stor bred bestyrelse, som spænder bredt i høj viden, og stort engagement i at kunne bidrage til de bedst mulige resultater. Vi skal i samarbejde med Naturstyrelsen udvikle og kommunikere betydningen af disse ændringer, hvor det mest radikale ligger i, at det ikke handler om udnyttelse og brug for os mennesker, men om beskyttelse og udvikling af naturen og dens diversitet,” siger bestyrelsesformand i Naturnationalpark Gribskov, Kaare Larsen.

Naturnationalpark Gribskov forventes at åbne i begyndelsen af 2025, og næste skridt frem mod en åbning er etableringen af en stor samlet indhegning.

Her skal elge sammen med andre store planteædende dyr fremover være med til at holde naturen åben og mere varieret og skabe grobund for vilde blomster og et summende insektliv.

Prøv 2 timer i en kommende naturnationalpark

Få en forsmag på, hvad der venter i Gribskov og de 14 andre naturnationalparker, der indtil videre er undervejs.

Naturstyrelsen har lavet en guide til en tur i alle 15 naturområder, der kan udforskes på to timer. Her kan du opleve storslået natur og sjældne arter og se steder, der viser, hvorfor der fortsat er behov for at give naturen mere plads.

Guiderne kan findes på Naturstyrelsens hjemmeside samt i en ny folder ude i områderne: www.nst.dk/naturnationalparker

Fakta: Naturnationalpark Gribskov

  • Naturnationalparken skal bidrage til at styrke naturen og biodiversiteten i Danmark ved etablering af et større sammenhængende naturområde, hvor naturen kan udvikle sig på egne præmisser.
  • Naturnationalpark Gribskov udgør 1.300 hektar og ligger i den centrale del af Gribskov.
  • Naturnationalparken dækker cirka ¼ af Gribskovs samlede areal.
  • Der er 7 km fra naturnationalparkens nordligste punkt til det sydligste.
  • Her vil elge sammen med krondyr, dådyr, sikahjorte, rådyr og stude græsse i en stor sammenhængende hegning, der vil skabe et varieret skovlandskab med små og store lysåbne, våde og tørre områder.
  • Gribskov er et af Danmarks vigtigste hotspots for biodiversitet knyttet til skov. Her findes talrige dyr, planter og svampe – både almindelige, sjældne og globalt truede. Nogle af arterne findes her, som eneste sted i landet. Her findes desuden ynglende fiskeørn samt en betydelig bestand af rødrygget tornskade. Naturnationalparken er udpeget som Natura 2000-område.
  • I naturnationalparken vil landbrugsdriften ophøre, og skoven henlægges som urørt skov. Der vil udvikles en mosaik af forskellige naturtyper, der skal give gode levesteder for de vilde dyr og planter. Det betyder også, at skovene vil blive præget af flere gamle, væltede og rådnende træer.
  • Der skal genskabes naturlig hydrologi, så moser og vandhuller vender tilbage i landskabet. Derved vil der blive skabt mange varierede levesteder for en lang række sjældne og truede dyr og planter.
  • Der bliver etableret en lang række indgange til naturnationalparken. Inde i selve naturnationalparken vil stier og ruter lede dig rundt, så du kan opleve det store område – uanset om du er til fods, til hest eller på cykel. Kommer du i bil, bliver der etableret parkeringsfaciliteter flere steder umiddelbart uden for naturnationalparken.

Kommentarer