Debat og politik

Gør forsvarsforbeholdet til fortid

Claus Jensen, Dansk Metals forbundsformand.

Dansk Metal, der organiserer en lang række ansatte i forsvaret og i forsvarsindustrien, bakker op om at gøre op med forsvarsforbeholdet.

”Det er helt afgørende, at Danmark er med i kernen i EU-samarbejdet – også på forsvarsområdet. Senest har Ruslands ulovlige invasion i Ukraine gjort debatten endnu mere aktuel. Derfor er vi helt enige med regeringen og et bredt politisk flertal i, at danskerne skal spørges om forsvarsforbeholdets fremtid ved en folkeafstemning. I Dansk Metal anbefaler vi et ”ja” til at afskaffe forsvarsforbeholdet”, siger Dansk Metals forbundsformand Claus Jensen.

Et politisk flertal er samtidig blevet enige om at rykke Danmark tættere på NATO-målsætningen om at bruge to procent af det danske bruttonationalprodukt på forsvarsområdet. Dansk Metal sidder selv med ved bordet i regeringens rådgivende gruppe om forsvarsindustrien og har deltaget aktivt i arbejdet med Danmarks forsvarsindustrielle strategi, som blev lanceret sidste sommer. Dansk Metal ser gode perspektiver i at foretage fornuftige opjusteringer af forsvarsbudgettet.

”En aftale er en aftale. Det ved vi, der arbejder med den danske model, bedre end nogen andre. Når Danmark har lovet NATO-landene at bruge to procent af BNP på forsvarsområdet, skal vi selvfølgelig arbejde hen imod det. Det skal naturligvis ske på en måde, hvor vi tager hensyn til både velfærdssamfundet og konkurrenceevnen”, lyder det fra Claus Jensen.

Blandt Dansk Metals godt 100.000 medlemmer findes både medlemmer, der arbejder i forsvaret og i den danske forsvarsindustri, som i dag omsætter for mellem 3 og 4 milliarder kroner årligt. Dansk Metal har gentagne gange påpeget behovet for at tænke forsvarspolitik og industripolitik sammen.

”Forsvarspolitik er også industripolitik. Det svækker vores sikkerhed, hvis vi ikke selv har kritiske teknologier og kompetencer på danske hænder. Øgede forsvarsbudgetter skal også give danske arbejdspladser. Jeg forventer, at denne her beslutning styrker behovet for dygtige smede, svejsere, industriteknikere og flymekanikere ude på virksomhederne i Produktionsdanmark”, siger Claus Jensen.

Dansk Metal forventer at tage aktivt del i kampagnen for at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Kommentarer